EN
WARWIN SA
Jesteś tutaj:  Strona główna  >  Przemysł > WARWIN SA

x

WARWIN SA

Warwin S.A.

W 1947 r. przystąpiono do budowy przetwórni — Państwowe Zakłady Przetwórstwa Owocowego „Winiary”. Jesienią tego samego roku dokonano skupu owoców, z których następnie wyprodukowano 30 tys. litrów moszczu jabłkowego. W 1948 r. wyprodukowano 40 tys. litrów wina owocowego „Maślacz” i „Mazowieckie”.

Zakład nieustannie się rozbudowywał i poszerzał swoją produkcję wina, w 1952 r. było to już 1 mln litrów. W 1952 r., gdy dyrektorem został Stanisław Marcinkowski, zakład zaczął prężnie się rozwijać. W międzyczasie zmieniono nazwę na Mazowiecka Wytwórnię Win.

W pobliskim Magnuszewie został uruchomiony sezonowy punkt skupu owoców i warzyw. Zorganizowano próbną produkcję pulpy truskawkowej na potrzeby rynku krajowego i na eksport. Każdy następny rok obfitował zwiększeniem produkcji wina średnio o 200 tys. litrów.

W 1958 r. zakład zatrudniał 264 pracowników. Jego działalność w znacznym stopniu wpływała na rozwój miasta. Na początku lat 60. dokończono rozbudowę zakładu. Postawiono pomieszczenia biurowe, rozlewnię win. Produkcja wina wzrosła do 3,8 mln I wina, 150 ton pulpy truskawkowej, 3.6 mln I. moszczów owocowych.

Wina rodem z Warki znalazły się m.in. na stołach amerykańskich, brytyjskich, australijskich, rosyjskich. Pulpa truskawkowa znalazła swoich zwolenników w Kanadzie, Republice Federalnej Niemiec, Holandii, Finlandii, Związku Radzieckim. W 1962 r. doszło do zmiany dyrekcji zakładu. Dotychczasowego dyrektora Marcinowskiego, który został zastępcą przewodniczącego Prezydium Wojewódzkiej Rady Narodowej w Warszawie, zmienił Sławomir Susik.

W 1967 r. doszło do kolejnej zmiany nazwy fabryki na Zakłady Przemysłu Owocowo — Warzywnego. W 1972 r. produkcja wina wzrosła do 7 mln I. i obejmowała 11 gatunków win. Nad zdrowiem załogi i poprawą warunków socjalno-bytowych czuwali przyzakładowi lekarze, dentyści i światłolecznicy. Pracownicy mogli również liczyć na dobre obiady w przyzakładowej stołówce. Życie kulturalne wypełniał działający na terenie zakładu „Teatr Cioci Oli”.

W 1991r. zakład został przekształcony w spółkę pracowniczą o nazwie WARWIN Spółka Akcyjna. W latach 1993-94 strategiczni krajowi inwestorzy odsprzedali swoje udziały zagranicznym inwestorom, m.in. było to 70 % udziału spółki. Obecnie spółką kieruje zarząd, rada nadzorcza i walne zgromadzenie akcjonariuszy. Zakład nastawia się przede wszystkim na produkcję koncentratów owocowych i cydru.

Skip to content